piatok 24. decembra 2021

Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2021

Dobrý večer, priatelia. :-)

Po roku sa opäť stretávame pri ďalšom koncerte vianočnej hudby spred 18. storočia.

Ťažko uveriť, že som dosiahol už jedenáste výročie tejto malej sviatočnej tradície, ale podarilo sa. :-)

 

Klaňanie Troch kráľov, stredný panel oltárneho tripytchu
 (Dieric Bouts, Nizozemsko, 1. pol. 15. storočia)

 

Aj dnes večer vám ponúknem niekoľko dobových sviatočných piesní v podaní rôznych zborov a interpretov.

 

Začneme adventne.



 Veni Veni Emmanuel v podaní zboru Clamavi de Profundis.



Britský súbor Oxford Camerata sa v tejto sérii článkov objavil už aspoň raz, a to dokonca v prvom článku pred viac ako desiatimi rokmi. Dnes vám od tohto súboru predstavím pieseň Alma Redemptoris Mater ("Životodarná matka nášho Spasiteľa").

 


Od toho istého zboru vám ešte ponúknem aj ich spracovanie anglickej vianočnej piesne z 15. storočia, What tidings bringest thou ? ("Aké noviny prinášaš ?"). Autorom hudby bol John Dunstable, text zapísal John Audelay. Text sa zachoval vo viacerých rukopisoch z 15. storočia, vrátane rukopisu zo Seldenu.



Španielske piesne viažuce sa k vianočnému obdobiu sa v tejto sérii článkov už dlho neobjavili, preto to dnes večer napravíme. Pieseň Niño Dios ("Božie dieťa") z renesančného Španielska, spieva zbor dobovej hudby Canto Fiorito. Počujete živú nahrávku z 28. decembra 2014, koncert sa vtedy uskutočnil až v litovskom Vilniuse, vo Veľkovojvodskom paláci.



Neskororenesančný nemecký skladateľ Michael Praetorius sa v našej koncertnej sérii už párkrát objavil. Dnes si od neho poprvýkrát predstavíme pieseň Psallite, unigenito z roku 1609.


V článkoch z prvých dvoch vydaní tejto série sa objavili aj nahrávky svojho času priekopníckeho zboru pre staršiu hudbu, švédskych Joculatores Upsalienses ("Uppsalských pevcov"). Tieto piesne, napr. Personent Hodie, pochádzali z ich albumov sviatočnej a slávnostnej hudby Skogen, flickan och flaskan (1978) a Cantigas de Santa Maria - Cancionero de Upsala - Piae Cantiones (1983). Boli adaptáciami adventných a vianočných piesní z 15. a 16. storočia zachytených v slávnom latinskojazyčnom fínskom zborníku Piae Cantiones (z r. 1582), Dnes sa k týmto starším albumom dobovej hudby od Joculatores Upsalienses vrátime a vypočujeme si z nich nasledujúce dve piesne.


Omnis mundus iucundetur nato Saluatore ("Celý svet ospevuje narodenie Spasiteľa", text (1), text (2))

 


In dulci jubilo ("V sladkom slávení", text)

Táto dobre známa pieseň, v spracovaní ďalšieho zboru, sa v našich koncertných článkoch už raz objavila, ešte pred rokmi. Existuje viacero zahraničných variácií textu, no melódia ostáva spoločná.

Jedna vec, ktorá ma niekedy trochu vyrušuje, je, keď rôzne zbory dobovej hudby spievajú pôvodné latinské texty s taliansky ladenou výslovnosťou. Občas sa tohto klišé dopúšťajú aj horeuvedené spevácke zbory, ale spravidla to nie je až tak vypuklé. V každom prípade, všetky to spievajú pekne. :-)

 


Záverečnou piesňou dnešného večera je táto waleská ľudová koleda z novoveku. Spieva waleský spevák Bryn Terfel, v rámci waleskej tradície plygain, Kostolné spievanie kolied počas špeciálnej bohoslužby v skorých ranných hodinách, ešte pred svitaním.


Prajem vám pokojnú sviatočnú noc a pevne verím, že sa pri ďalšom článku stretneme aj budúci december.

Chcel by som vám popriať nielen pokojné sviatočné obdobie, ale aj všetko dobré do nového roku. Osobne dúfam, že vám blížiaci sa nový rok prinesie viac pozitívnych skúseností a spomienok, než negatívnych. :-)

Nezabúdajte prosím, že s trpezlivosťou, skromnosťou, slušnosťou a empatiou zájdete oveľa ďalej, než s negativitou, vulgárnosťou, aroganciou a prehnaným perfekcionalizmom. Tým sa v novom roku vyhýbajte a bude sa vám dýchať, uvažovať a dariť oveľa ľahšie.

Pekné sviatky a všetko najlepšie do nového roku ! :-)

 

Menšia právna formulka
Všetky prezentované skladby patria ich autorom alebo autorom ich aranžmánov. Nevlastním autorské práva ani na jednu z uvedených skladieb a v rámci tohto článku sú zverejnené na výlučne nekomerčné účely.
 
Ostatné články v sérii 
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2020
Vianočný koncert dobovej sviatočnej hudby a kolied 2022

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára