pondelok 4. novembra 2019

Špirhaňovo (Hniezdna búdka pre netopiere)

Návod na výrobu (jedného typu) hniezdnej búdky pre netopiere. Tento kus som pomenoval Špirhaňovo.

 

Z časového hľadiska som to stihol veľmi, veľmi tesne. Hibernačná sezóna sa začína, práve teraz hľadajú nové úkryty na prezimovanie. Hádam sa zopár večerníc alebo podobný drobizg ulakomí na moju búdku. Dôraz bol na to, aby okrem prednej vletovej štrbiny nebola na búdke ani najmenšia škára. Nemajú radi prievan. Dno je spevnené extra nosníkom, strecha má dve hrubé vrstvy, plus krytinu, bočné steny sú tiež dvojité (druhú vrstvu tvoria bočné úchytky prednej steny). Predná stena (s veľavravným piktogramom) je odnímateľná pre potreby čistenia a údržby, ale inak pevne zaistená. Vnútorné steny dutiny sú drsné, pre uľahčenie lezenia. V hornej časti zadnej steny je aj menšie bidlo z drsnejšieho dreva, pre ľahšie prichytenie sa. Hádam to tým lietajúcim nezbedníkom bude stačiť.

Búdka je čisto experimentálna, lebo s hniezdnymi búdkami tohto typu ešte nemám skúsenosti. Je určená pre menšie druhy, ktoré najpravdepodobnejšie zahniezdia v stromovej dutine (v mojom okolí niet hôr s puklinami, ani jaskýň, ani tunelov, takže sa museli vždy spoliehať na dutinové hniezdenie alebo povaly). Podotýkam, že ak netopiere zahniezdia v búdke v jesennom a zimnom čase, nesmú byť za žiadnych okolností rušené. Ak už hibernujú, budenie alebo iné vyrušovanie by im mohlo zbytočne ublížiť. A kto by sa potom každú jednu letnú noc pasoval s tisíckami komárov a múch ? Nerušiť, nechať oddychovať a odvďačia sa (svojím spôsobom).

 

Niektoré kusy materiálu, ktoré ešte použijeme.



Najprv dokončíme zadnú stenu a dlážku búdky. Neskôr budú ďalej spevnené.

Vzhľadom na to, ako netopiere hniezdia a hibernujú, je trošku širšia búdka užitočná. Táto bude mať vnútornú šírku cca 26 cm.



Nosné rebro v strede zadnej steny.



Pridané jednoduché bidlo. Je orezané tak, aby sa zvažovalo mierne smerom dole a prednú a vrchnú stranu malo dostatočne drsnú (ale oblú, nie ostrú) pre potreby zavesenia sa netopierov v búdke.



Čím vyššie umiestnite bidielko pre nohy netopierov, tým lepšie. Je potrebný aj určitý priestor medzi stropom a bidlom, aby sa tam netopiere vedeli vyštverať.



Zároveň však majte na pamäti, že budú visieť dole hlavou, takže bidlo sa musí nachádzať dostatočne vysoko, aby netopiere necítili prievan z vletovej štrbiny v spodnej časti búdky.


Keďže budete bidielko pribíjať malými klincami, snažte sa ho pribiť tak, aby hlavičky klincov nevytŕčali. Netopiere nebaví otierať si labky o chladný kov a ostré hrany hlavičiek.


Pridaný dopredu naklonený strop. Toto ešte nie je strecha ako taká, iba jej dolná úroveň. Na dokončenú stropovú dosku pôjde ešte jedna vrstva naklonených dosiek, a na tie potom krytina. Hrubšia strecha je lepšia, lebo máte väčšiu istotu, že utesní vnútornú komoru pred dažďom, snehom a vetrom. Netopiere nemajú radi prievan, ale najviac neznášajú mizerné zastrešenie, keď potrebujú zimovať.





Konečne pribité bočné steny, základné jadro búdky máme pripravené. Teraz ju bude treba ďalej rozširovať smerom von.

Tieto bočné steny budú slúžiť ako hlavné, no budú mať ešte jednu vonkajšiu vrstvu. Tá bude súčasťou dvierok pre údržbu a bude odnímateľná. Uvidíte.



Úplne najzásadnejšie je, aby celý základný štvorec či obdĺžnik poriadne tesnil už v tejto fáze. Ak dáte pozor na to, aby toto jadro malo čo najmenej škár a čo najviac natesno pribitých spojov, tým dlhšie búdka vydrží a tým menej budete mať práce pri jej dokončovaní, ale i budúcej údržbe.


V prípade týchto dosiek platí, že musia byť otočené hladkou stranou von. Je to aj pre ochranu pred poveternostnými podmienkami, ale najmä pre zabezpečenie drsného povrchu pre netopiere obývajúce vnútro komory.


Nikdy nezabúdajte, že tieto zvieratká potrebujú mať dojem, že našli bútľavinu v strome, a potrebujú povrch, po ktorom sa budú môcť štverať pazúrmi. Do hladkého povrchu pazúry nikdy nezapustia. Čím drsnejšia vnútorná strana dosky, tým lepšie.


Momentálna situácia pri pohľade zozadu.



Pridaný ďalší zásadný prvok: Naklonená doštička zastrešujúca vstupný otvor.


Táto doštička musí pod sebou ponechať užšiu, ale dostatočne širokú štrbinu, a nakláňať sa smerom dovnútra. Zastrešuje malú vstupnú plôšku pred vstupnou štrbinou. Táto doštička bude súčasť vonkajších stien a musí tesniť rovnako dobre, ako ostatné dosky v jadre.



Pohľad priamo spredu, pre orientačnú predstavu o veľkosti štrbiny. Štrbina napohľad pôsobí dosť úzko, ale ja som mal stále výčitky, že som ju urobil privysokou. S odstupom času mám dojem, že je tak akurát, a pre menšie druhy vystačí bez problémov.



Plocha vnútornej striešky. Táto časť nikdy nebude priamo vystavená poveternostným podmienkam, ale je bezpečnostnou poistkou, keby sa druhá vrstva strechy začala v budúcnosti kaziť.




Ak sa obávate, že čiary, pri ktorých sú dosky spojené, zanechávajú priveľké štrbinky aj po tesnom pribití, nič sa nedeje. Ešte ich budeme zvonku utesňovať, keď budeme finišovať s búdkou.

Pribitá horná a dolná "zárubňa" pre prednú odnímateľnú stenu. Tá bude slúžiť ako dvierka pre príležitostnú údržbu.


Okrem nich sme dole pribili ešte "prah" pred vletovým otvorom. Nechajte ho vystupovať len mierne ponad dlážku búdky - tak, aby dnu nepršalo, ale dlážka sa dala v budúcnosti ľahko vyčistiť. Na rozdiel od všetkých ostatných dosiek na búdke, táto doska musí byť otočená drsným povrchom smerom von. Prilietajúce netopiere si pri lezení k vstupnej štrbine budú pomáhať pazúrmi, a na to potrebujú drsnejší povrch.




Horná zárubnička je pribitá tesne pod okrajom stropu, tak, aby neostala medzi ňou a predkom stropu ani škára. Dolná zárubnička je podobne pribitá pred naklonenú dosku tak, aby tam neostávala škára.


Onedlho už bidlu nebudeme venovať veľkú pozornosť. Z fázy stavania vnútra prechádzame do fázy dokončovania vonkajšku.


Naklonená doštička a na ňu priliehajúca "dolná zárubňa" budúcich dvierok. Všimnite si relatívnu úzkosť štrbiny medzi dlážkou a naklonenou doštičkou.


Ďalšie významné kroky k dokončeniu strechy: Pridanie druhej, vonkajšej vrstvy strechy, a finálne spevnenie dlážky dodatočnými drevenými trámčekmi. Opäť pribíjajte všetko pozorne a čo najtesnejšie.

Pri streche sa prejavil fakt, že som nemal širšie dosky. Tie, ktoré som mal, som nechcel spájať tak, aby im ostala škára v strede. Radšej zakryť väčšiu plochu búdky jednou a druhou to doladiť, než nasilu pchať vedľa seba dva rovnako dlhé doštičky.



Na strechu ešte pôjde tenká, hladká krytina, pre každý prípad. Obzvlášť pri takejto čiastočne rozdelenej strieške nechcem riskovať, že do nej začne cez škáru vnikať vlhkosť a mráz. Tie by postupne zničili vonkajšiu vrstvu strechy, potom aj strop, a bolo by po búdke. Tak ako pri domoch, aj tu platí, že strecha je základ.



Ak nepočítam chýbajúce dvierka vpredu, búdka sa nám už konečne črtá.



Základná kostra dvierok. Toto je predná stena.

Obyčajný piktogram či komiksová alúzia ? Posúďte sami.



"I am vengeance... I am the night... I am...

...a hobbyist nesting box builder ?!"










Dokončená búdka, hoci ešte bez náteru.




Predok búdky. Dokončené dvierka majú vpredu pribité menšie drevené lišty, na zaručené utesnenie možných štrbín vpredu.



Vstupná časť búdky. Vpredu prahová doštička s drsným vonkajšom, pre ľahšie pristátie a vyštveranie sa hore na dlážku. Vyššie a vzadu je naklonená doštička vedúca dnu a vstupná štrbina do hniezdnej komory búdky. Nad tým všetkým dolná zárubňa dvierok a nasadené dvierka.



Vstupná štrbina. Jediný vchod a východ z búdky. Pre útlejšie netopiere viac ako dostatočný.

Jeden z všeobecne rozšírených druhov, ktorý na nížinách hniezdi v bútľavých stromoch, a na ktorý je búdka zacielená:
- Pipistrellus pipistrellus (fotografia na Wikimedia Commons)
- Pipistrellus pipistrellus (fotografia mláďaťa na Wikimedia Commons)
- Večernica hvízdavá, Pipistrellus pipistrellus (slovenská Wikipédia)
- Večernica hvízdavá, Pipistrellus pipistrellus (Netopiere.sk)
- Pipistrellus pipistrellus (fotografia letu na Wikimedia Commons)


Dokončená búdka z profilu, ešte pred náterom. Takto vyzerajú bočné steny po pripevnení dvierok. Pre väčšinu hniezdnej komory platí, že je zakrytá dvomi vrstvami. Chladnejšie teda bude iba tesne pod stropom a tesne nad dlážkou.




Dokončená búdka spredu.



Pohľad na zadnú stenu dokončenej búdky, ešte pred náterom. Menšie drevené lišty pribité ponad všetky vonkajšie škáry.


Ak aj po tesnom pribíjaní dosiek k sebe máme ešte pochybnosti o tom, či sú škáry utesnené, tieto lišty zabijú dve muchy jednou ranou. Spevnia zadné steny a zároveň zakryjú škáry. Budeme tak mať takmer vzduchotesne uzavretú búdku, s plynulým vetraním zdola.



Pohľad na trámčeky spevňujúce dlážku a na menšie drevené lišty pribité ponad všetky vonkajšie škáry.


Búdka po natretí voduvzdorným jednofarebným náterom (nech zapadá krajšie do prírody) a pridaní jednoduchej strešnej krytiny.

Dúfajme, že jej tieto vonkajšie zdroje ochrany dodajú aspoň pár rokov výdrže.




Vzadu vidieť aj dlhšie rebro, pribité o hlavné rebro vzadu. Bude slúžiť na ľahké upevnenie búdky o strom. Preferujem búdky priväzovať, nie pribíjať, ale strom, o ktorý pôjde, nie je ani vzácny druh, a búdka je pomerne ťažká, tak tentokrát som sa radšej rozhodol pre klince.



Jedinou svetlejšou plochou je dlážka vnútri.

Vnútorné steny a dlážku búdky NEsmieme natierať.



Situácia vzadu, tesne pred transportom na miesto zavesenia.



Už ju vezú...



Transport finišuje...

Všimnite si tri posúvateľné úchytky z klincov, ktoré slúžia ako extra poistka pre dvierka.


Pripevnená. Stmieva sa na novembrovom nebi...



Skromný no nový bytový komplex Špirhaňovo zahajuje svoju prevádzku. :-)




Prečo Špirhaňovo ? U nás na Zemplíne sa netopier povie "špirhaň" alebo "špirhaňmiš".





Búdku som orientoval východným smerom. Odporúča sa orientovať ju na juh, juhovýchod a východ.


----


Bibliografia:
Bernadovič, F.; Netopiere: Tajomní obyvatelia jaskýň, Slovenská správa jaskýň Liptovský Mikuláš; 120 s.; ISBN 80-8064-094-7

Nákres hniezdnej búdky na strane 115 použitý ako základná predloha. Sú však aj novšie a aktuálnejšie návrhy takýchto hniezdnych búdiek, takže nepovažujte tento konkrétny typ za jediný možný.

Ďalšie informácie sa dajú prečítať aj tu:
- Búdky pre netopiere (Netopiere.sk, Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku)
- Stromové úkryty v lesoch a intravilánoch (Netopiere.sk, Spoločnosť pre ochranu netopierov na Slovensku)
- Ako vybrať vhodnú lokalitu pre netopieru búdku/búdu (BatManagement.com)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára