utorok 10. mája 2022

Allohistória popkultúry a filmov - Denevér, medzivojnový rakúsko-uhorský Batman

Dnes to bude (okrajovejšie) nielen allohistória filmov, ale aj popkultúrna allohistória komiksov. 

Na rakúsko-uhorskú nôtu ! Batman ? V Rakúsko-Uhorsku ? A to dokonca... medzivojnovom ?!

Čítajte ďalej a nechajte sa prekvapiť. Zaujímavých alúzií bude habadej, aj v tejto allohistórii.



Denevér: Rakúsko-uhorský Elseworld



Len počkaj. Akonáhle ťa už tvoji obdivovatelia nebudú viac potrebovať, vystrnadia ťa. Ako keby si bol malomocný. Vyženú ťa ako prašivého netopiera...
- Pierrot (z písomného odkazu, ktorý zanechal Denevérovi, pretože Pierrot sa vyhýba hovoreniu nahlas)

"Ľudia ma zvyknú nazývať freudovským teoretikom, pán Denevér... No ja si na formality ktovieako nepotrpím, to veru nie. Dobre poznám aj Jungove názory, a ešte veľa iných. Už ste sa niekedy zamysleli nad sebou a vašim prestrojením, Denevér ? Akých oblúd z hlbín Id sa bojíte ? Aké obrazné príšery číhajú v tmavých zákutiach vašej zmučenej psychiky ?"
- Dr. Absinth (pri snahe dostať sa Denevérovi pod kožu a psychologicky ho zastrašiť)

"Das ist deine Schuld, du verflüchtete Fledermaus ! Ich vertraue nur meine glükliche Münze... Und die Münze sagt... du bist ein Verräter !" (nem. "Toto všetko je tvoja vina, ty prekliaty netopier ! Ja verím iba mojej šťastnej minci... A minca mi po hode vraví... že si zradca !")
- Zweigesichtiges Herbert (počas typického záchvatu obsesie a zlosti, pri ktorom odmieta počúvať akékoľvek argumenty)

"Vakok között az egyszemű a király. Ha valóban az északnak királya vagy, Denevérke, válaszolj erre a fejtörőre..." (maď. "Medzi slepými je jednooký kráľom. Ak si skutočne kráľom noci, Netopierik, odpovedz na tento hlavolam...")
- Rejtvényúr (núti Denevéra uniknúť z nastraženej smrtiacej pasce pomocou rozlúštenia rébusu)

"Dieser Kerl ist verrückt !" (nem. "Tento chlapík je cvok !")
- Vampiro (zúfalo sa snažiaci uniknúť na aute Laurin & Klement A pred tajomným čiernym autom)

"Fešný maskovaný dobrodruh... Čo keby si si dal dole tú maškarádu a prezradil mi, kto si ? Úprimne, som náramne zvedavá..."
- Meike Morgenstern (pokus správať sa zvodne k Denevérovi)

"A čo eskalácia ? Čo ak sa zločinci osmelia ? Nemali by sme podceňovať kriminálnu chásku..."
- inšpektor Jakub Gregor (polemické rady mladšiemu a menej rozvážnemu Denevérovi, aby bol pri jeho boji so zločinom ostražitejší)

"Ja som odplata v mene jeho cisárskeho a kráľovského Veličenstva ! Ja som noc ! Ja som... Denevér !"

- Denevérovo neohrozené (a doslova okrídlené) motto

----

Rakúsko-Uhorsko, 20. roky 20. storočia vo svete, kde Centrálne mocnosti vyhrali prvú svetovú vojnu. Hoci sa na kontinent vrátil mier, naprieč porazenými a čiastočne okupovanými pevninskými štátmi Dohody panuje veľké napätie. Prízrak ďalšieho potenciálneho konfliktu často obchádza povojnovú Európu, ktorou zmietajú povojnové výbuchy odporu. Patria medzi ne aj pravidelné teroristické útoky francúzskeho, belgického, holandského a talianskeho podzemného odboja proti Nemecku a Rakúsko-Uhorsku. Tento povojnový vek sa len tak hmýri neustálou špionážou, hádam i viac, než za vojnových rokov.

Pretrvávajúce povojnové problémy so zločinom a sociálnou nerovnosťou zasiahli všetky vrstvy spoločnosti, od najchudobnejších po tie najbohatšie. Mladí maďarký šľachtic a unavený vojnový veterán Bence Vásári sa vracia domov do svojho rodného mesta, fiktívnej maďarskej metropolky Gatályváros, tradičnom sídle jeho rodu. Gatályváros počas svetovej vojny postihli ťažké časy, a povojnovú obnovu v ňom sa nepodarilo rozbehnúť tak, ako mnohí dúfali. Ako keby to nestačilo, Benceho filantropickí rodičia, Tamás Vásári de Gatályváros a jeho žena Márta Vásári de Gatályváros, dobrí priatelia podobne filantropických Andrássyovcov z Krásnej Hôrky (Krasznahorka), boli zastrelení miestnym zlodejíčkom. Zdesený Bence, za vojny talentovaný špión, prisahá odplatu za jeho zavraždených rodičov. Urobí tak aj napriek nesúhlasu verného rodinného komorníka a šoféra Alfréda.

Keď však mladý Vásári dolapí vraha svojich rodičov (Hideg Józsi-ho, "Studeného Joža"), zistí, že kriminálnik bol tiež obeťou svetovej vojny, podobne ako on. Zlodej sa dal na kriminálny život v dôsledku zmrzačených končatín, povojnovej biedy a beznádeje. Táto konfrontácia predstavuje pre Vásáriho dôležitý bod obratu. Ušetrí zlodeja, nasadí mu putá a potajme ho odovzdá miestnym strážcom poriadku. Ešte v ten deň prisahá, že nikdy nikomu nevezme život, no bude pokračovať vo svojej krížovej výprave proti zločinu a sociálnej nespravodlivosti v rodnom meste Gatályváros...

...popritom však niekedy pracuje aj ako špión na voľnej nohe, v službách Rakúska-Uhorska, v mene ochrany svojej trápiacej sa vlasti pred zahraničnými špiónmi a sabotérmi. Medzi tieto zahraničné hrozby patria napr. francúzski nacionalistickí a anarchistickí teroristi, zatrpknutí nad porážkou ich domoviny krajinami Centrálnych mocností za čias svetovej vojny. Červenoarmejci a Belogvardejci z Ruska sú ďalšími častými protivníkmi zahraničného pôvodu. Počas svojho vyšetrovania za neskorej noci v uliciach mesta Gatályváros, alebo i slávnych miest ako Viedeň, Salzburg, Praha, Prešporok, Budapešť a Kraków, nosí Vásári tmavý trenchcoat a plášť, a na hlave a krku štylizovanú kuklu a masku s motívom netopierích uší. V tomto údesnom prestrojení, pod menom Denevér, sa mu darí vyriešiť aj tie najzapeklitejšie prípady organizovaného zločinu, terorizmu a vlastizrady. Vásári je síce mužom priemerného výzoru, stoickej povahy, a nie vždy sa mu darí získať si priazeň žien, je však aj majstrom prevlekov, improvizácie, vyzná sa v chémii a výrobe rôznych prístrojov. Je tiež najspoľahlivejším špiónom v službách jeho cisárskej a kráľovskej výsosti, Karla IV. Habsburského, a cisárovnej Zity.


Otcami temne ladených dobrodružstiev hrdinu menom Denevér bola maďarská a slovenská dvojica komiksových autorov, Vilmos "Vili" Ulj a Róbert "Bob" Bakuľa. Čitateľská verejnosť sa s hrdinom-superdetektívom v netopierom prestrojení prvýkrát zoznámila na stránkach komiksových čísel prelomového rakúsko-uhorského vydavateľstva Nyomozó Képregények ("Obrázkové romány Pátrač"). Bence Vásári, napoly bojovník so zločinom na vlastnú päsť, a napoly nájomný špión na polovičný úväzok v službách jeho cisárskeho a kráľovského veličenstva, si v priebehu rokov prešiel dynamickým charakterovým vývinom. Začínal ako sklamaný a do istej miery vystatovačný mladý šľachtic, no roky skúseností a prehlbovania empatie mu prisúdili úlohu spoločensky uvedomelého ochrancu bežných ľudí. Rolu rakúsko-uhorského detektíva kríženého s Robinom Hoodom moderných čias.

Medzi Denevérových pomocníkov patrí verný komorník a šofér Alfréd Forinti, Vasáriho neter-sirota a adoptovaná dcéra Karolína Keleová (alias Slávik), policajný inšpektor, neskôr komisár a šéf polície v Gatályváros, Jakub Gregor, a Vásáriho príležitostná láska-neláska a spojenkyňa Meike "Die Mietze" Morgenstern, očarujúca kabaretná speváčka, ktorá sa po nociach tajne venuje profesionálnym krádežiam.

Denevérovým úhlavným protivníkom je Pierrot. Geniálny a obávaný francúzsky terorista (hoci niektorí Freancúzi by ho možno označili za "bojovníka za slobodu"), prestrojený za šialeného míma-klauna. Názorovo má Pierrot anarchistické a nihilistické sklony a vytrvalo pracuje na podkopaní vlád Centrálnych mocností. Zvláštnosťou je, že takmer nikdy nerozpráva, má spravidla pokojný výraz tváre, a vyjadruje sa ako mím. Vždy, keď sa mu podarí vážne ohroziť Denevérov život, nahodí šialený úsmev.

Ďalší častí protivníci Denevéra sú:
- miestny mafiánsky šéf v Gatályváros, Kálmán Farkas, ktorý mimoriadne zbohatol na pašovaní a iných nelegálnych obchodoch počas a po svetovej vojne.
- Dr. Jonatan Kranich alias Dr. Absinth, mimoriadne inteligentný, no v hlbinách duše sadistický bývalý psychológ. Pôsobí ako podvodník a bežne trýzni pacientov, ktorí mu naletia, alebo dokonca unáša ľudí priamo z ulice a podrobuje ich svojím experimentom s halucinogénnymi plynmi a drogami. Pri psychickom týraní svojich ľudských pokusných králikov sa správa slušne, no odmerane a stoicky.
- Herbert "Herbi" Dreier, alias Zweigesichtiges Herbert ("Dvojtvárý Herbert"), Vásáriho niekdajší dobrý priateľ a spojenec na súdoch. Dreier je teraz prefíkaným i keď nepríčetným kriminálnikom, s jednou polovicou tváre príšerne spálenou, a trpí vážnym prípadom disociatívnej poruchy osobnosti.
- Endre Nagy alias Rejtvényúr ("Pán rébusov"), maďarský iluzionista a podvodníček, ktorý zvykne nastražiť dômyselné smrtiace pasce. Ľudí lapených do svojich pascí núti riešiť rôzne hádanky a hlavolamy, aby z pascí unikli a zachránili si život. Mnohým sa to nepodarí.
- Oswald Karbonat alias Vampiro, lysý a ohavne škaredý, no džentlmensky vystupujúci mafián. Má zlovestný, vyslovene upísky vzhľad a trpí kožným zdravotným problémom, ktorý uňho vyvoláva averziu k ostrému slnečnému svetlu.

V priebehu desaťročí Ulj, Bakuľa a ich neskorší nástupcovia postupne zavádzali do komiksov o Denevérovi viac prvkov morálnej šede, aj vzhľadom na zmeny v geopolitickej situácii v Európe. Staré napätie a nevraživosť medzi krajinami začali ustupovať do úzadia, nahrádzal ich duch vzájomnej spolupráce namiesto vzájomného súťaženia. Jedným z týchto morálne šedých prvkov bolo aj uznanie toho, že ešte aj nebezpečný záporák akým je Pierrot, bol aspoň povrchne francúzskym vlastencom, snažiacim sa podkopať Rakúsko-Uhorsko, aby sa pomstil za poníženie Francúzska vo vojne. Napriek tomu sa však od antihrdinského Vásáriho líšil tým, že stratil svoj etický kompas a rozumný pohľad na veci, a stal sa chaotickým, fanatickým anarchistom.

Denevérov postupne sa rozširujúci arzenál technických vecičiek a technólógií pre boj so zločinom neskôr pribral aj špecializované vozidlá, vrátane zavedenia Denevérkocsi ("Netopierie auto").


----

Komiksy o Denevérovi sa stali v povojnovom Rakúsko-Uhorsku natoľko populárnymi, až boli adaptované na sériu filmov, vôbec prvú rakúsko-uhorskú filmovú sériu so superhrdinskou tematikou.


Hlavné obsadenie filmovej série Denevér

František Krištof Veselý --- Bence Vásári / A Denevér (maď. "Netopier")
Pál Lukács --- Alfréd Tadeás Forinti, verný a múdry komorník rodu Vásáriovcov
Irén Ágay --- Karolína Kele(ová) / Slávik, Denevérova neter a pomocníčka
Ivan Dérer --- inšpektor Jakub Gregor, šéf polície v meste Gatályváros
Marlene Dietrich --- Meike Morgenstern(ová) / Die Mietze (nem. "Mačka" / "Mica")
Jean Marais --- Pierrot, nazývaný "Mímovský Vojvoda Chaosu"
Franz Kafka --- Dr. Jonatan Kranich / Dr. Absinth
László Löwenstein --- Herbert Dreier / Zweigesichtiges Herbert (nem. "Dvojtvárý Herbert")
Erik Weisz --- Endre Nagy / Rejtvényúr (maď. "Pán rébusov")
Max Schreck --- Oswald Karbonat / Vampiro, groteskný mafiózo z Viedne a Gatályváros
Béla Ferenc Blaskó --- Kálmán Farkas, mafiánsky don z Gatályváros

Nakrútené na motívy postáv z komiksov Nyomozó Képregények (NK), vytvorených Vilmosom Uljom a Róbertom Bakuľom. Postavy z fiktívneho komiksového sveta "NK univerzum".


----

Nuž, povedzme, že poniektorí ľudia z našej reálnej časovej priamky mali trošku odlišné alebo výrazne odlišné kariéry v tejto allohistórii. Niektorí z nich sa dokonca stali rešpektovanými filmovými hercami, hoci ich pôvodné povolania alebo profesionálne zámery boli úplne iné, než herectvo (napr. podstatne dlhšie žijúci pán Kafka). :-)

Na rozdiel od Boba Kanea a Billa Fingera, Batmanových spolutvorcov z našich reálnych dejín, páni spolutvorcovia Róbert Bakuľa (cane = angl. "palica", "bakuľa") a Vilmos Ulj (ulj = maď. "prst") mali počas vytvárania komiksovej série A Denevér podstatne egalitárnejšie profesionálne priateľstvo.

V neskorom stredoveku jestvoval v Uhorsku istý šľachtický rod menom Vásári, no zjavne zanikol ešte v 15. storočí. Minimálne na stranách NK komiksov však táto rodina naďalej prežíva.


Pred desiatimi rokmi som si zapísal pár poznámok so zaujímavými nápadmi. Menovite, mal som šibeničný nápad na rakúsko-uhorskú verziu komiksovej ságy (resp. ság) o Batmanovi, ale v kontexte Rakúska-Uhorska. A to navyše alternatívneho Rakúska-Uhorska, ktoré naďalej existuje v medzivojnových rokoch. Batman mal svoje reálne komiksové začiatky v medzivojnových rokoch, a preto mi napadlo, že rakúsko-uhorský Batman zasadený do rokov pred prvou svetovou vojnou by nefungoval až tak dobre, ako medzivojnovo ladený. Navyše mi chodili po rozume aj medzivojnové čiernobiele filmy, filmy nemeckého expresionizmu, ktoré pomohli ovplyvniť štylistiku neskoršieho film noir.

No dobre, ale... Ako ma takáto veselá popkultúrna fikcia napadla ? Ako všetky ostatné nápady v tejto sérii, aj tento niekde začal.

Inšpirovali ma dve rôzne veci:
- jeden môj britský známy písal pred viac ako jedenástimi rokmi allohistorický príbeh, o odlišne sa vyvíjajúcich britských dejinách koncom 19. storočia. Veľa si všímal fiktívny spoločenský vývoj, vrátane trendov v kultúre, umení, médiách a vtedajšej popkultúre. Jedným z trendov boli aj rané dobrodružné komiksy, ktoré sa vyvinuli z ilustrovaných penny dreadfuls. Časom sa objavil proto-superhrdinský komiks, s britským maskovaným hrdinom á la Batman, ale pomenovanom po a inšpirovanom britskou poverou o Pružinopätom Jackovi ("Spring-heeled Jack"). Kapitola o "britskom Batmanovi" bola jednou z veselšie ladených a ja aj iní sme sa na nej dobre nasmiali. Navyše, mala suprové fotošopované obálky rôznych čísel, graficky presne v duchu najstarších batmanovských komiksov.
- ešte podstatnejšou inšpiráciou je fakt, že Batmanova domáca stajňa, DC Comics, mala najmä v 90. rokoch špeciálnu edíciu pod názvom Elseworlds (dosl. "Inosvety", resp. "Indesvety"). Premisa tejto edície spočívala v tom, že sa postavy z komiksových sérií o Batmanovi (neskôr aj postavy z iných superhrdinských sérií od DC) objavili v jednorazových komiksových minisériách, kde pôsobili v inom historickom, spoločenskom a žánrovom kontexte.

Dúfam, že nápad zaujal, pobavil, rozhýbal fantáziu, možno aj vyvolal záujem o niektoré reálne vydané batmanovské "Inosvety". Zatiaľ sa majte pekne a uvidíme sa pri ďalšom vydaní tejto rubriky.
 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára