piatok 12. júna 2020

Vrchnák na zásobník s vodou (do sadu)

Návod na výrobu zlepšováku pre sudy na vodu alebo iné zásobníky na vodu používané na záhradke.

 

Máte na záhradke alebo v sade zásobník na úžitkovú vodu, povedzme obyčajný plastový sud ? Hnevá vás, keď sa v sude začnú v letnej sezóne rojiť komáre ? Chcel by som vám ponúknuť menší zlepšovák. Zachováte si ním vodu na polievanie a zároveň zabránite komárom, aby sa v sude húfne rozmnožovali. Umožňuje dopĺňať vodu do suda, či už z krhly, hadice, alebo pasívne, keď sa spustí lejak. Môžete si postaviť jednoduchý rámový "vrchnák" na sud, so zabudovanou sieťou proti komárom a naklonenými plochami, ktoré pomáhajú účinnejšie zberať dažďovú vodu.
 

Čo najpresnejšie pomeriame priemer hrdla zásobníka, v mojom prípade priemer hrdla sudu. Pridáme pol centimetra alebo centimeter k meraniam tak, aby rám vrchnáku mohol pekne zapadať do vrchnej časti sudu.

Narežeme namerané kusy dosky, zbúchame ich opatrne dokopy, potom vo výške vyššie ako hrdlo suda začneme zvnútra zatĺkať malé klinčeky, ktoré budú držať sieť proti komárom.



Dobre si pamätajme, ktorá strana rámu bude dolná. Klinčeky by mali byť pribité tak, aby boli vyššie ako hrdlo sudu, ale nie príliš vysoko. Sieť by mala relatívne priliehať k hrdlu sudu, aby komáre nemohli vletieť ani zboku.



Z tenkej doštičky s hladkým horným povrchom si vyrobíme dve naklonené roviny pre rám.



Hladká strana bude horná, aby po nej mohol bez problémov stekať dážď a dopĺňať priebežne vodu v sude.



Dajme sa do toho...



Rám natrieme nejakou trvácou a nekrikľavou farbou. Odporúčam modrú alebo zelenú, tie sú také prírodné.



Ja osobne som použil modrú farbu, lebo dobre ladí s farbou môjho sudu a modrá sa často používa ako farebný symbol pre vodu. Aj neznalému, ktorý by videl tento rám prvýkrát v živote, by pravdepodobne napadlo, že ide o zlepšovák súvisiaci so zásobami vody.



Test narezaných kúskov doštičky. Môžete skúsiť aj iné materiály, ale tento je na takúto úlohu tiež fajn, najmä ak má z jednej strany úplne hladký povrch.

Doštičky sú umiestnené na sérii niekoľkých klinčekov pribitých šikmo na vnútornú stranu rámu. Ak ich potrebujete dať preč, stačí ich dvihnúť a vybrať z rámu.



Prvé testovanie rámu na vyčistenom sude, s nasadenou sieťou proti komárom.





Sieť je obyčajná sieť proti komárom určená do okna. Radím odstrihnúť z pôvodnej siete tak polovicu, a ešte raz ju preložiť. Zvýšite tak istotu, že vám komáre nezačnú lietať do sudu a robiť si z neho liaheň. Konce siete navlečte cez hlavičky klinčekov.



Keď dolievate vodu, nemusíte so sieťou vôbec hýbať, jednoducho nalejete vodu cez sieť. Ak sa v krhle omylom nachádzajú nejaké nečistoty (napr. steblá trávy), sieť ich prefiltruje, á la sito.



Vrchnák a sud vo svojom živle. V sade.



Pevne verím, že dlho vydrží a bude celé leto vzorne slúžiť.










Zdroj vody pre kríčky už nie je tak ďaleko.




P.S. Neskorší dodatok z jesene 2020: Mne osobne sa tie drevotrieskové doštičky ktovieako neosvedčili. Sú príliš flexibilné a vplyvom počasia (slnko, dážď, atď.) sa po čase prehnane ohýbajú a strácajú vodorovný tvar. Preto by som odporučil zohnať si radšej preglejkové doštičky s aspoň jedným do hladka vybrúseným povrchom. Dané doštičky natrite nejakou nezmývateľnou vodotesnou farbou (takou, z ktorej po uschnutí nebudú čiastočky unikať do dažďovej vody) a umiestnite ich do rámu. Mali by vydržať dlhšie.


Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára