sobota 10. septembra 2011

Rubrikon

Pointa tohto článku je prostá: Vysvetľuje návštevníkom tohto blogu, čo znamenajú jednotlivé rubriky.

Je priebežne aktualizovaný podľa postupného vývoja rubrík na tomto blogu.

Rubriky nájdete v sekcii Rubrikon. Teraz si pozrime, čo jednotlivé rubriky znamenajú.

Ako na to - Humorné, parodické i satirické "návody" ako na takú či onakú situáciu a zámer.

Allohistória - Allo znamená po latinsky "iné", čiže ide o "Inohistóriu". A čože je to tá allohistória ? Je to len skratka pre dlhší názov už pekných pár desaťročí etablovaného žánru v rámci fantastiky - alternatívnej histórie. V slovenčine sa pri odkazovaní na žáner používa prídavné meno "allohistorický", a preto aj "allohistória" ako kratšia verzia tohto výrazu. Žáner alternatívnej histórie ako braček vedeckej fantastiky a fantazijnej literatúry je podobne flexibilný a mnohoraký ako jeho súrodenci: Alternatívne histórie majú spravidla charakter riadnej historickej prózy, akurát s bodmi odchýlky a nejakým zmeneným dejinným vývojom (napr. americkí Indiáni si osvoja metalurgiu dávno pred príchodom Európanov, atď.). Niektoré rozšafnejšie AH diela môžu mať aj fantazijné prvky (nadprirodzené javy, funkčná mágia, iný vývoj kontinentov, geológie, biológie, atď.) a vedecko-fantastické prvky (niekto cestuje späť v čase, aby zmenil dejiny, atď.). Kvalitné AH diela spoznáte podľa toho, že dbajú na kauzalitu (udalosti majú dôsledky), na uveriteľnosť (nie, skupina XY nemôže dobiť pol sveta lebo medveď), nie sú priehľadnou propagandou nedbajúcou na overené historické fakty (zámer je literárny, nie ideologický a kazateľský) a popri zaujímavom príbehu majú aj rozmer seriózneho myšlienkového experimentu. (Odbornou obdobou AH žánru sú kontrafaktuály historikov.) Prečo rubriku nenazývam alternatívna história, ak je to pocta tomuto žánru ? Pretože sa u nás bohužiaľ nájde veľa literárnych polovzdelancov, ktorí používajú termín "alternatívna história" ako priame synonymum "revizionistická história". Ozajstný AH žáner však s mokrými fantáziami rôznych popletených fandov a fanyniek totality, národniarskych rozprávok, a na nich založenej propagande a dezinformáciách, nemá nič spoločné. Aby som menej rozhľadených čitateľov nemiatol, preferujem na tomto blogu používať termín "Allohistória". Väčšina allohistorických článkov v tejto rubrike je zameraná na odlišné dejiny popkultúry, najmä alternatívne verzie rôznych televíznych seriálov a filmov. Niektoré články sú písané skôr ako serióznejšie úvahy nad alternatívnymi seriálmi a filmami (typu "keby ich nakrúcala táto iná krajina, ako by sa to asi odrazilo na diele"), kým niektoré ďalšie sú zámerne humorné a majú niekedy zámerne parodickú premisu (napr. "veselý, bláznivý sitcom prerobený na noirovú detektívku").

Dejiny - Články so serióznou historickou a dejepisnou tematikou. (Ak by mi časom pribudlo viac článkov s archeologickou tematikou, je možné, že im vyhradím separátnu rubriku.)

Duma Molnárova - Rôznorodé dumky a úvahy o veľkých i malých témach v podaní tajuplného pouličného filozofa, istého pána Molnára.

Filmové recenzie - Názov hovorí za všetko. Články recenzujúce rôzne filmy, hrané, animované i dokumentárne.

Haluze a halúzky - Humorne ladených rubrík sa na tomto blogu nájde viac, no táto je ich nefalšovaným stredobodom. Ako napovedá názov, ide o rôzne srandičky a haluze.

Kritické myslenie - Na svete nežijeme len preto, aby sme papkali, spali a rozmnožovali sa. Na svete žijeme aj preto, aby sme využili našu racionálnu i emočnú inteligenciu, naše získané vedomosti a našu ostražitosť pred lichotením našim predsudkom a obavám. kritické myslenie nie je o "vy ste hlúpi, len ja som lietadlo, ale o odstupe, pokojnom, triezvom a NEparanoidnom rozmýšľaní.

Len(ivý a)tak - Poézia a podobné záležitosti. Názov odvodený od mena mojej donekonečna rozširovanej básnickej zbierky. 

Muzička - Články s najrôznejšou hudobnou tematikou.

Náš sprostý svet - Najsatirickejšie a najkritickejšie ladená rubrika na tomto blogu. Nečakajte "láskavý" humor, ale humor poriadne hryzavý ohľadom našej ľudskej tendencie správať sa krátkozrako, hlúpo, či rovno zlovoľne a bezcharakterne. Bez obáv, satirizácia prebieha kultivovane a bez nadávania.

Počítačové hry - Rôzne úvahy nad médiom počítačových hier. Možno sa tu vyskytnú aj recenzie, ale spravidla pôjde o články ohľadom naratívnej a hrateľnostnej koncepcie hier rôznych žánrov.

Príroda - Organická i anorganická.

Strojovňa - Napriek bodrému názvu je pointa tejto rubriky asi každému jasná. Táto rubrika je vyhradená pre články, ktoré súvisia s chodom tohto blogu. Práve čítate jeden z nich. :-)

Tvorivé extempóre - Tvorivo ladené texty, humornejšie i serióznejšie. Nie nevyhnutne iba riadne prózy, často skôr malé skice, fikcie, atď.

Uno gadžo somnia - Inými slovami (či presnejšie, zámerne pseudo-latinou), "Sny jedného gadža". Články, v ktorých sa možno občas podelím o nejaké úsmevné alebo aspoň zaujímavé a pútavé sny.

Vedecká fantastika - Science fiction, sci-fi, skiffy, nazvite to ako chcete. Široká záležitosť.

Vianočný čas - Články s vianočnou tematikou. 

Záhrada - Hádam nemusím vysvetľovať.


UPOZORNENIE

Berte prosím do úvahy: Nielen príbehovejšie ladené články, ale úplne všetky články na tomto blogu sú mojim copyrightom. Ak ich chcete zdieľať, zdieľajte odkaz na článok. Nekopírujte žiadne články, ani ich časti, ani sa inak nepýšte cudzím perím, t.j. netvárte sa, že ste čokoľvek z tohto blogu vytvorili vy.

Ak to dodržíte, odmením sa vám niečím ? Áno. Odmením sa vám tým, že všetky moje články na tomto blogu budú obsahovo vždy len a len moje. Budú to autentické diela mňa ako pravidelno-príležitostného písača (a niekedy aj kutila a pod.), pretože nemajú potrebu sa po niekom opičiť, či dokonca po niekom čokoľvek kopírovať.

Tento blog je môj blog, je o mne, o rôznych témach, ku ktorým zaujímam rôzne postoje, atď., atď. Nikdy ho nebudem písať preto, aby som sa viezol na nejakej momentálnej (a premenlivej) módnej vlne, alebo sa niekomu zapáčil.

Ak sa rozhodnete môj blog čítať a ak sa rozhodnete komentovať jednotlivé články, výborne. Poprosím vás však o slušné a konštruktívne vyjadrovanie sa na tomto blogu. V jeho jednotlivých článkoch nenájdete prakticky ani jedinú nadávku - a ak aj áno, kontext bude jasný a nie samoúčelný - a chcem, aby to tak ostalo. Zaujímam sa o písanie inteligentne ladených článkov a zaujímam sa o slušne a inteligentne ladené reakcie, vrátane nesúhlasných reakcií, slušných a konštruktívne podaných kritík a výhrad.

Jediné príspevky, ktoré sa na tomto blogu budú mazať, sú tie šíriace spam, nenávistné reči, dezinformácie, alebo príspevky neschopné vyhýbať sa vulgarizmom a osobným útokom. Na internte pamätajte vždy na písano-nepísanú netiketu: Za každým spojením je nejaká ľudská bytosť, a ani vy by ste nechceli, aby vám niekto na vaše články vulgárne nadával alebo naznačoval rôzne príšerné veci. Nebudem už ďalej mravokárne kývať prstom a budem dúfať, že ste vnímaví, slušní a zrelí dospelí ľudia, a že vám takéto samozrejmé veci vysvetľovať nemusím.

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára