štvrtok 1. septembra 2011

Prelúdium

Dramatická úvodná hudba (vyberte si v mysli, akú len chcete). Roztmievanie. Letecký záber. Nad malebno-drsnými juhozemplínskymi poliami sa vznáša ťarbavý tieň a vytrvalý bzukot starého vrtuľového lietadla. Strih.


Vidíme, že je to Antonov An-2 s modrozeleným náterom a neznámymi výsostnými znakmi. Strih. Vzdialený letecký záber z profilu na prelet lietadla popri dedine obkolesenej spomínanými poliami, stromoradiami a starými melioračnými kanálmi. Strih. Detail. Dvere na An-2 sa otvárajú, objaví sa v nich postava v starožitnom leteckom odeve a s padákom na chrbte. Nevidíme jej poriadne na tvár, no stihneme si všimnúť, že si nacvičeným pohybom nasadzuje na oči mosadzne sfarbené letecké okuliare. Strih. Dynamický záber z profilu a potom zospodu na prelietávajúci An-2, z ktorého dverí práve vyskočila postava s padákom.  Strih. Letecké zábery na otvárajúci sa padák a prestrihy na postavu plachtiacu k zemi. Strih. Pole. Parašutista zosadne naň bez najmenšej ujmy a začne sa vyhrabávať spod padáku. Strih. Detail na postavu, obrátenú chrbtom ku kamere. Postava si pomaly dá dole kuklu. Detail na plecia a hlavu postavy. Postava sa prudko otočí, nahodí rozpačitý úsmev a zatiahne :

"It's Peter Molnár's Petikeho panoptikum !"

Zatvári sa supernadšene, zdvihne ruky, očakávajúc ovácie. Ticho. Cvrlikanie cvrčkov. Postava sa roztržito obzrie napravo, naľavo, dohora, smerom dole. Pokrčí plecami a nahodí rezignovanú grimasu.

"Sľubujem, že táto otrepaná parafráza nebude otvárať každý jeden článok. OK ?"

Obligátne komediálne zabubnovanie.

Vitajte na novšom (no nie náhradnom) personálnom blogu mojej maličkosti. ;-)

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára