sobota 5. novembra 2011

Ako na to: Staňte sa aj vy úspešným konšpiromaniakom !

Hoaxy, moderné legendy, konšpiračné teórie. Sú neoddeliteľnou súčasťou moderného folklóru; urbanizovaného a trošku technickejšieho destilátu klasickej ľudovej poverčivosti. Dnes síce neveríme na vodníkov, podradné lietajúce víly preklínajúce vemená kráv, či urieknutia starkej z horného konca, ale nie sme o nič menej náchylní vysvetľovať si neľahkosť sveta okolo nás ako pôsobenie síl, na ktoré nemáme dosah. Sortiment tohto fenoménu je skutočne široký, stačí si len vedieť vybrať. Krčmový i intelektuálny obal. Relatívne vierohodne znejúce tvrdenia a načisto uletené scenáre. Je to na vás. Vešiate hlavu ? Máte pocit, že nie ste in, ak to všetko nesledujete a nemáte v tom prehľad ? Buďte bez obáv, pomôžem vám zorientovať sa v tejto nádhernej tlačenici. Ponúknem vám dnes recept, ako si vytvoriť vlastnú konšpiračnú teóriu a dobyť ňou srdcia, mysle a potencionálne i peňaženky ľudí.


Ako v každom slušnom odvetví, aj v bodrom svete hoaxotvorcov a konšpirofanúšikov platia určité pravidlá. Najnovším módnym trendom je originalita. Odporúčajú ju vo veľkom. Úmyselné podmínovanie Dvojičiek či nepristátie na Mesiaci sú už pasé ! Poradím vám, ako prísť na trh s niečím novým a prevratným. Berte to prosím ako modelový príklad (ale môžete ho použiť, ak chcete) : Titanic sa nepotopil v dôsledku zrážky s ľadovcom, ani v dôsledku vzbury na palube, ale v dôsledku... zásahu balistickou raketou Nemeckého cisárstva, veľkého predvojnového rivala Británie a Francúzska ! Nemci sa už nevedeli dočkať, kedy rozpútajú svetovú vojnu a s Titanicom im to takmer vyšlo, no neboli natoľko úspešní. Museli si dať s vytvorením zámienky na vojnu o dva roky neskôr repete (každé dieťa predsa vie, že Gavrilo Princip bol ich agent !). Jediné, v čom sa prepočítali bolo, že vojnu prehrali. Konšpiračná teória ako vyšitá.

Prosím ? Oponujete tým, že ľadovec môže byť náramne tvrdý a poškodiť aj oceľ, aj kov ? Hm, áno, to je malá logická diera v našej teó... Moment ! Spásonosná myšlienka : Teóriu obhájime tak, že spravíme pozorovanie kociek ľadu na jednom tanieriku a čajových lyžičiek na druhom tanieriku. Necháme ich v izbe s teplotou 25 °C a vrátime sa o pol hodinu neskôr. Ak sa ľad roztopil a lyžičky zostali, máme nevyvrátiteľný fyzikálny dôkaz : Kov vydržal, kým ľad zmizol. To jasne dokazuje pominuteľnosť akýchkoľvek ľadovcov a trvácnosť kovu. Nás tí tiežhistorici za nos predsa vodiť nebudú... Tak, a máme zárodky skvelej, novučičkej, pre konšpirofanúšikov chrumkavučkej teórie. Veru, kam sa hrabú tie stariny o WTC so stenami praskajúcimi vo švíkoch od termitu či nitroglicerínu !

No nastávajú problémy. Prídu za vami koťuhy jedny antisprisahanecké a začnú odbornými protiargumentami a množstvom praktických rekonštrukcií po jednom vyvracať vaše skalopevné tvrdenia. Čo ak dôjde k najhoršiemu a usvedčia vás z obyčajného vymýšľania si z dlhej chvíle či túžby zviditeľniť sa ? Čo len urobíte, aby ste seba a svojich prípadných nasledovníkov neznemožnili ? Odpoveď je jednoduchá : Nezatĺkajte. Nie priamo. Namierte pekne ukazovákom na tých nepodarených investigatívcov a mythbusterov, pootočte hlavu dramaticky ku svojím novozískaným nasledovníkom a prehláste sebaisto : „To je presne to, čo vám chcú natĺcť do hláv, nepočúvajte ich ! Nebuďte ovčania.“ Následne zabodnite zrak do vašich némesis a emotívne zarečníte niečo na spôsob : „Há, my sme vás prekukli ! Aj vy sa podieľate na tom sprisahaní, snažíte sa ho opäť ututlať ! Ste ICH agentmi a chcete nás zlikvidovať, no my sme nositeľmi pochodne pravdy a nedáme sa !“ Univerzálny pseudoargument, zaberie vždy. A ak nezaberie ? Tvárte sa, že zabral a zdvorilo popierajte akékoľvek spochybnenia vášho presvedčenia.

Ak však vaša sebaobrana pred zlým, klamárskym svetom nezaberie ani potom, nezúfajte ! Zožeňte si lacný no kvalitný softvér na editáciu videí, v ľubovoľnom prehliadači pozbierajte tonu ilustračných obrázkov s depresívnou tematikou a potom odbehnite na YouTube spraviť to isté, no s ilustračnými zábermi. Použite lacnú kritiku jasne nepopulárnych terčov, pochlebujte divákovi. Ste predsa rytierom bez bázne a hany, ktorí chce nemysliacim „ovčanom“ sprístupniť supertajné informácie sprisahancov, ktoré ste len tak čírou náhodou našli po 5 minútach gúglenia. Ani na okamih nepodceňte silu zvukového a hudobného sprievodu ! Vo chvíľach, keď chcete udrieť na diváka, musíte jednoznačne nasadiť zneisťujúci, ponurý, zimomriavky naháňajúci podmaz. Vždy, výnimiek niet. Ak máte príležitosť, zožeňte si niekoho s hlbokým, rozprávačským hlasom, ktorý dokáže rozprávať hypnotickým tempom a štylizovať sa do roly múdreho moralizujúceho starešinu, varujúceho hlúpych ovčanov pred perfídnymi silami sprisahancov. No vidíte, z ničoho nič naše snaženie naberá aj nespornú edukatívnu funkciu ! Scény, ktoré obsahujú oponentov vašich tvrdení,  by ich mali vykresliť v čo najnelichotivejšom svetle. Pomôže prekrytie čiernobielym, zrnitým filtrom a extra dávka sugestívnej ambientnej hudby. Pomáha aj filter s červenou – nádherne nadčasovou farbou hrôzy, strachu a neistoty. Podvedomie diváka to zhltne aj s navijakom. Ide nám to ako od ruky, úspešne sme položili základné kamene nových strašiakov.

Ale, verte tomu či nie, audiovizuálna prezentácia nie je všetko. Preto voľte múdro slová – nejde nevyhnutne o obsah, stačí vám vhodne nablýskaná forma. Použite výrazy a slovné spojenia, ktoré zaručene pustia fantáziu na špacír, z ktorých bez námahy vzkypí žlč a vzbĺkne svätý hnev vašich budúcich stúpencov. Medzi osvedčené slovné spojenia patria „politickí satrapovia“, „zapredanci“, „bankstri“, „výškrab mozgu“, „globálna elita“, „tajná lóža“, „šéfovia odborov“, „nový svetový poriadok“, „totálna dominancia“, „čipovanie“, „utajené tábory smrti“, „čierne vrtuľníky“, „zapredanosť protinárodným živlom/ufónskej invázii“. A nesmieme zabudnúť ani na dlhoročnú stálicu hitparád slovnej zásoby anglofónnych konšpirofanúšikov : „Government cover-up“. Bez obvinenia vlády z kaverap-u ani krok, to si zapamätajte !

Ak potrebujete pritvrdiť, legitimizujte aj tie najčudesnejšie tvrdenia výpoveďami „náhodných“ respondentov, citátmi vašich známych (z brandže zamieňania si dojmov s pojmami), či univerzálnymi formulkami na spôsob „Vedci zistili, že...“ / „Niektorí odborníci sa domnievajú...“ / „Dlhoročný výskum potvrdil...“, atď. Nech sa deje čokoľvek, neopovážte sa citovať zdroje výrokov. Ak už naozaj musíte, spomeňte národnosť a povolanie pôvodcov, ale detailmi sa netrápte. Citácie sú pre slabochov a šprtov. Len sa vy pekne držte vašej konečnej pointy : Titanic sa nepotopil po náraze do ľadovca, ale po zásahu riadenou balistickou strelou cisárskeho Nemecka, na príkaz Wilhelma II. Poriadne pri jej obhajobe dupkajte, reálne i virtuálne. A čo použité vedecké metódy ? To je hračka. Za protivníkov vám postačia slamení panáci a veterné mlyny. Uplatnenie nájde aj doktrína „korelácia výskytu určitého javu s ďalším rovná sa ich bezprostredný súvis“. A čo reakcie veľkých médií, plné výsmechu vášho zapáleného kazateľstva ? Úplná malina. Obviňte ich z toho istého, z čoho ste obvinili individuálnych vyvracovačov PRAVDY o Titanicu : „Spolčili sa s pohrobkami vilhelmínskych imperialistov strieľajúcich rakety do zaoceánskych parníkov !“

Ale beda ! Ďalšie hrozby na obzore ! Voľajaký fiškus poukázal na to, že vaša ostrá, zničujúca kritika veľkých oficiálnych médií ako „nástrojov sprisahancov“ je tak trochu pokrytecká : Vašim stúpencom alebo potenciálnym obrátencom predsa vtĺkate do hláv, že všetky objektívne, správne a protispoločenskými sprisahaniami nezaťažené informácie poskytujete vy a vaši spojenci. Ste jediným nezávislým zdrojom, veriť sa dá len vám, basta fidli. Ak vás ľudia nasledujú, nemôžu sa zmýliť. Nie, vôbec sa z nich zrazu nestávajú rovnakí „ovčania“, hoci za rovnaké prejavy dôvery voči mediálnym bubákom by ste ich pokarhali jedna radosť. Aj malé dieťa pochopí, že sa tu uplatňuje nemilý dvojaký meter. Vaši kritici sa už víťazoslávne chichúňajú, ukazujú na vás prstami a strúhajú na vašu adresu prvé sarkastické fóriky typu „Nie je to taký alebo hentaký –izmus, pokiaľ to robíme my !“. Vlasy si od zlosti trháte a neviete kam z konopí. Už to chcete vzdať. Taký pekný konšpiračný scenár, toľko ste sa s ním narobili, a teraz toto ! Ejha, takmer vás s tými protiargumentami zahnali do kúta ! Čo len robiť... Zopakovať štandardný argument o účasti kritikov na sprisahaní ? To by hádam zabralo. Nie. Príliš očividné, príliš verklíkované. Treba prísť s niečím zdrvujúcejším, odzbrojujúcim, emócie publika žmýkajúcim. Predstavivosti a demagógii sa medze nekladú, veď zachraňujete svet pred klamstvami sprisahancov ! Sebaobhajoba na spôsob „Nie som rasista/čokoľvek-ista/fanušík konšpiračných teórií, aleee...“ je vítaná. Relativizácia detto (pokiaľ jej opraty účelovo zvierate vy). Každý má predsa právo poznať vašu zjavenú pravdu o skutočnej príčine potopenia Titanicu.

Odbočme teraz od nášho sarkastického receptíku. Ja, autor tejto miernej tirády, som raz narazil na článok, ktorý rozoberal rôzne notorické klišé diel zo širokej žánrovej rodiny, známej i pod anglicizmom „speculative fiction“. Jednou z najpranierovanejších ošúchaných konvencií bola tzv. Tabloid Weird (do slovenčiny by sa dala voľne preložiť ako „bulvárne podivnô“). Venovaná jej bola celá podstať. Nebudem ju citovať celú, postačí jej dôvtipné jadro s patrične hyperbolovaným modelovým príkladom : „Buď sa FBI vydáva na lov zmutovaného supervojaka, ktorý zdrhol z tajného labáku, alebo sa hĺbkový vrt kdesi na polostrove Kola prevŕtal až do pekla a Rusi jeho zvuky nahrávajú na mikrofón. Ale nie oboje udalosti naraz.“ Iným slovom : Ak v už existujúcom pochybnom tvrdení pomiešate hrušky s jablkami, vyjde vám akurát kompót nonsensu, ktorý od istého momentu prestáva byť stráviteľný súdnejšou mysľou, nech by bola akokoľvek pochybovačná. Presvedčenie, že by dva deje z horeuvedeného príkladu dokázali jestvovať súbežne, je ešte chatrnejšie než presvedčenie, že by reálne dokázala existovať aspoň jedna z týchto alternatív. Pravda, zapáleným konšpirofandom nedohovoríte. Pre nich je poletujúci lietajúci tanier a yeti uzatvárajúci zmluvu s diablom jedno a to isté. Čo je škoda, lebo s bláznivými námetmi hodnými stránok časopisu Bosorka sa dá narábať aj podstatne sofistikovanejšie, najmä ak v nich ide primárne o persuáziu publika.

Vidíte, tu je ten najväčší zádrheľ každej konšpiračnej teórie či hoaxu : Nestačí si len bohapusto vymýšľať, pridávať lákavé prísady a variť podľa osvedčených receptov. Ak okrem naivnejších spoluobčanov chcete o svojej pravde presvedčiť aj zvyšok ľudstva, musíte vytiahnuť rafinovanejšie kalibre. Na začiatok bohato postačia logická a faktografická konzistentnosť toho, čo hlásate. Ak sú diery v nej natoľko veľké, že nimi pokojne prefrčí  kamión, je niečo v neporiadku s vašou schopnosťou presvedčiť dav, aby uveril uleteným tvrdeniam menšieho či väčšieho kalibru.

„Ako môžu určití ľudia alebo skupiny ľudí veriť v takéto nezmysly ?“, poviete si viac alebo menej rozhorčene. Možno by bolo skôr na mieste nepýtať sa ako v to môžu veriť, ale prečo v to veria. Čo ich k tomu vedie ? Je to psychická obrana pred ťaživosťou každodennej reality ? Podvedomá snaha vytesniť alebo poprieť malicherné problémy, ktoré neúprosná každodennosť so sebou prináša, a vymeniť ich za vzrušujúce mentálne dobrodružstvá ? Ide o prejav straty dôvery v inštitúcie, na ktoré sa moderný človek naučil spoliehať, zahnanej do krajnosti ? Alebo je to všetko len o znudenosti životom, motivujúcej exhibicionistické vytváranie hrdinského mýtu s jasne vystavanými „klaďasmi“, „záporákmi“ a priamočiarymi odpoveďami ?

Cynickejšia odpoveď sa prikláňa k zištnému uhlu celého fenoménu. Hoaxy a konšpiračné teórie sú dnes tvrdý a výnosný biznis, ktorý na rozdiel od toho petrochemického nemá žiadne konečné dno. A dno je to veru zlaté, danteovsky hlboko položené. Či je aj dnom vkusu a zdravého rozumu ponechám na posúdenie iným. „Ale veď na tých konšpirofanušíkov a milovníkov hoaxov kašlite, sú to neškodní zábavní blázni...“, hovoríte. Možno máte pravdu. Ale je trochu zneisťujúce vedieť, že sa v priebehu rokov vyskytlo viacero prípadov, keď sa pôvodcovia konšpiračných teórií s plnou vážnosťou vyhrážali svojím kritikom a ich blízkym smrťou (išlo najmä o proponentov teórie o sprisahaní americkej vlády 11. 9. 2001).

Koniec-koncov, istý vojenský konflikt v 20. storočí začal tak, že národ a štát, ktoré sa ocitli v kríze, zvalili v duchu stáročnej tradície vinu na niekoľko „podozrivých“ národností, v snahe odviesť pozornosť mrzutých voličov inam. Vyšlo im to. Konflikt sa potom naplno rozhorel, keď – koľká to irónia ! – jeho pôvodcovia spáchali najprv hoax, aby mali fiktívnu (a priehľadnú) zámienku na útok proti susediacej krajine. Asi ste o hoaxe-spúšťači tej vojny už počuli. Niečo s predstieraním útoku na vlastný vysielač... 

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára