streda 14. septembra 2011

Allohistória televíznych seriálov - Black Books

Nový blog treba začať veselo. A keďže mnohí z vás vedia, že som popri sci-fi a historickej fantasy zaťažený aj na literárny žáner alternatívnej histórie (pre suchárskych odborníkov : kontrafaktuálnej histórie), bude tento článok venovaný práve jej. Ale nebudeme teraz vyťahovať klasické scenáre týkajúce sa globálnej či lokálnej histórie, nech by boli čo ako zaujímavé. Budeme sa radšej venovať niečomu, čo je jednotlivcovi bližšie, čo sa dotýka jeho popkultúrneho povedomia a čo je v serióznej i menej vážnej AH próze častou zanedbávanou oblasťou. Mnohí z vás určite majú radi rôzne populárne i kultovejšie televízne seriály... Ale...

Čo by bolo, keby ?

Čo by bolo, keby sa z niektorých našich obľúbených seriálov vykľulo niečo iné, ako poznáme ?

Čo by bolo, keby názov, herecké obsadenie a miesto deja seriálu ostalo v podstate rovnaké, no napísal by ho celkom iný scenárista s celkom iným vkusom ?

Čo by bolo, keby také zdanlivo "nepatrné" detaily ako sú scenár, autorská vízia a spracovanie, nabrali v prípade daného seriálu celkom iný kurz ?

Ja vám poviem, čo by bolo. Vznikli by niektoré podivnosti, aké budete mať možnosť odteraz vídať v tejto novej sérii článkov. Vďaka môjmu prísne utajanému vynálezu, Stroju na presun alternatívami multiverza (SPAM), sa mi podarilo precestovať viacero alternatívno-historických svetov paralelných s naším... A v mnohých som naďabil na skutočne bizarné variácie na nám povedomé televízne dielka. Príjemné čítanie. :-)

(Malé P.S. : Linky v názvoch seriálov vás zavedú k nám známym verziám na imdb.com alebo csfd.cz - to len pre prípad, že by ste niektorý reálny seriál nepoznali. ;-) ) 













Black Books

Temný, noirový kriminálny seriál odohrávajúci sa v súčasnom Londýne. V hlavných úlohách Bill Bailey ako bodrý policajný vyšetrovateľ Emanuel "Manny" Bianco a Tamsin Greigová ako jeho kolegyňa, forenzná expertka a kriminálna psychologička Fran Katzenjammerová. Hlavná zápletka a príbehové oblúky seriálu sa sústreďujú na vyšetrovanie série brutálnych vrážd s rituálnym motívom : Neznámy páchateľ na mieste svojho ohavného činu zakaždým zanecháva ako znamenie paperbackové vydania rôznych brakových románov namočených v smole (odtiaľ aj názov seriálu). Prvýkrát sa zabijakovi dostávame bližšie na stopu až v závere tretej série, kde sa dvojica detektívov a ich kolegovia z londýnskej metropolitnej polície postupne dopracujú k podozrivému menom Bernard Black. Mizantropický alkoholik pracuje ako kníhkupec-živnostník a je vo svojom okolí neslávne známy ako ťažký schizofrenik a paranoik, trpiaci častými výbuchmi svojej skrytej, násilnej povahy. Spočiatku sa šikovne vyhýba vypočúvaniu a zatknutiu, no v poslednom dieli série dôjde ku dlhoočakávanej záverečnej konfrontácii.

Ilustračný obrázok zobrazuje slávnu scénu, kde sa Manny Bianco prvýkrát stretáva tvárou v tvár Blackovi v jeho ponurom malom kníhkupectve. Black v tejto scéne naplno prejavuje svoje nihilistické názory na život a ľudskú spoločnosť, zakončiac svoju nietzscheovskú tirádu výzvou adresovanou Mannymu : "Nečumte na mňa tým flojdovským ksichtom, pán Bianco, a prineste mi môj vínny nanuk ! Inak..." Manny odmietne a dostane sa so sériovým vrahom do dlhej bitky, v ktorej obaja surovo zápasia v obchode, rozbíjajúc inventár.  Black však premôže Bianca a spraví ho svojím rukojemníkom. Finálna epizóda série je takto zavŕšená ťažkým cliffhangerom.

Udalosti a akcia naberú rýchly spád v poslednej, štvrtej sérii, ktorá je kratšia ako tie predchádzajúce. Prvá polovica jej epizód sa sústreďuje na záchranu Bianca z jeho nedobrovoľného väzenia. Za obzvlášť vynikajúci je považovaný diel, v ktorom Black donúti Bianca vyrobiť otrávené víno, ktoré plánuje potom naliať do nádrží v londýnskych vodárňach (v snahe pomstiť sa mestu). Ukážka z daného dielu. V druhej polovici série sa už odohráva zbesilá naháňačka za unikajúcim psychopatom Blackom. Kruh sa uzatvára vo finálnej epizóde, kde Black, obkľúčený na okraji strechy starej továrenskej haly, vychŕli záverečný monológ o tom, ako ho sklamanie v láske a nechuť k úradným vybavovačkám doviedli psychicky na úplné dno. Po plačlivom priznaní si zapáli cigaretu a so zanovitým úsmevom na tvári zvolá : "A just si neurobím svoje účty ! Môžete si ich strčiť..." S pojašeným smiechom potom skočí zo strechy a zabije sa.

Finálna scéna seriálu zobrazuje pokojnú jesennú prechádzku Bianca a Katzenjammerovej po nábreží Temže. Posledné slovo má Bianco, ktorý zamyslene poznamená : "Ernest Hemingway raz napísal : 'Svet je pekným miestom a stojí za to oň bojovať.' Súhlasím s tou druhou časťou..." 

Seriál zožal mnoho ocenení doma (2 ceny BAFTA) aj v zahraničí (1 cena Rose D'Or). Zaistil stanici Channel 4 dovtedy rekordné čísla sledovanosti. Mnohí diváci i odborní kritici chválili seriál pre jeho štýl a kvalitné budovanie atmosféry. Seriál však spustil aj menšiu vlnu kontroverznosti, keďže Black bol vykresľovaný ako dosť stereotypný Ír. Niektorí fanušíkovia seriálu dokonca prišli s teóriou, že takúto stereotypizáciu spravili scenáristi naschvál, aby sa pomstili istému írskemu scenáristovi, ktorý sa pôvodne uchádzal o post autora jednotlivých epizód. Spomínaný scenárista odišiel pracovať na málo známom detektívnom sitcome menom Dalziel a Pascoe. Poniektorí diváci a recenzenti skritizovali aj nevyváženosť niektorých raných dielov. Na paškál si vzali hlavne tie, ktoré to preháňali s postrannými zápletkami, preplnenými mysteriózne ladenými detektívnymi prípadmi. Príkladom je táto epizóda, ktorej začiatok je veľmi očividne inšpirovaný vtedy populárnym knižným thrillerom Dona Brinea, Šifra Hieronyma Boscha

Slovenská televízna stanica Barónka nedávno prejavila záujem o remake seriálu v slovenských reáliách. Za plánovaného autora scenáru vybrali miestnu hviezdu populárnej detektívnej literatúry, Norberta Nóra. Mnohí z britských ale i slovenských fanušíkov sa však hneď nechali počuť, že remake Black Books by bola hotová heréza - najmä v prípade slovenskej televíznej tvorby, celosvetovo známejšej svojími vysokokvalitnými sitcomami. Ako dobré príklady zahraničných remakeov britských detektívok uviedli fanušíci americké a nemecké adaptácie, ktorých "kvalita neraz zarážajúco predstihuje aj naše pôvodné verzie". V tomto ohľade pochválili aj chýrny americký remake mizernej britskej sci-fi drámy Červený trpaslík.  

Poznámka cestovateľa po multiverze : Tento seriál pochádza z paralelného sveta, kde je každý zbláznený do noirových detektívok a sitcomy sú výlučne okrajovým žánrom - hlavne v Británii, kde majú minimum fanušíkov a producentov. Taktiež stojí za zmienku, že scenárista našich Black Books (Graham Linehan) a scenáristi nášho Dalziela a Pascoea si v tomto svete vymenili navzájom miesta. Okrem toho sa na scenári noirových Black Books v menšej miere podieľal aj istý Andrew Kevin Walker, naturalizovaný britský scenárista amerického pôvodu. Dalziel a Pascoe je v tomto alternatívnom svete kultovým sitcomom o dvoch pojašených britských detektívoch a ich bizarných dennodenných zážitkoch. ;-))

V ďalšom dieli Allohistórie televíznych seriálov uvidíte : Robin of Sherwood

4 komentáre:

  1. teším sa na robina. len neviem, či si vezmeš toho nového alebo toho starého:) dúfam v to druhé...;)

    OdpovedaťOdstrániť
  2. Jednoznacne urob Star Trek. Len musis vymysliet fyzikalne univerzum, kde sa rychlost svetla neda prekrocit... :-D

    OdpovedaťOdstrániť
  3. OOK : Robin of Sherwood je ten seriálový Robin od ITV z rokov osemdesiatych.

    Joe : Aj na to príde. ;-) Ku g...enéze nápadu : V podstate je toto prispôsobená a rozšírená verzia jedného staršieho humoristického vlákna, ktoré niekto rozbehol na fóre AH.com, a do ktorého som prispel aj ja. Ako prvé sem preto budem dávať seriály, ktoré som tak kedysi vypísal. Apropo, okrem mňa tam Black Books prerobila ešte jedna osoba - a v jej prípade to bolo kyberpunkové krimi krížené so 451 stupňami Fahrenheita, lebo Black chodil po futuristickom Londýne a likvidoval zakázaného knihy z vládneho ("čierneho") indexu. ;-)) Spomínané vlákno je tu : http://www.alternatehistory.com/discussion/showthread.php?t=51488

    OdpovedaťOdstrániť
  4. Alebo toto: Babylon 5. Postapokalyptické sci-fi slovenskej produkcie. Začiatkom 80-tych rokov zanikne Golfský prúd. Stredná Európa je preplnená utečencami so Škandinávie, Britských ostrovov a hlavne Írska. V demilitarizovanej zóne na bývalých hraniciach Slovenska s Maďarskom vznikne projekt Babylon 5, neutrálne miesto pre obchod a diplomaciu bojujúcich kmeňov, posledná šanca ľudstva na mier. Veliteľom stanice je menovaný Jano Grúň (Maroš Kramár), veterán druhej Ruskej Zimnej vojny. Spolu so svojou zástupkyňou Nadeždou Krupskou (Zdenka Studénková) sa snažia zubami nechtami, pod patronátom severnej OSN, udržať stanicu v chode aj napriek neustálym nájazdom Poliakov, politickým treniciam medzi kmeňmi Slovákov, Čechov a jedného rodu Moravanov. V priebehu tretej série im výraznejšie začne pomáhať súkromné očko Nicola Puchinny (Marián Zednikovič), ktorý je závislý na metamfetamínoch a v ďaka svojej búrlivej povahe a inteligencii prináša informácie z územia tajomného Maďarska, ktoré je už 5 rokov úplne odrezané od okolitého sveta. V tretej sérii počujú postavy prvý krát o "Fínskej hrozbe" no nevedia, ako sa jej brániť... atď.

    OdpovedaťOdstrániť